V Našem gruntu naleznete denně kváskový chléb od Seberů. Poznáte jej snadno. Na první pohled podle velkého S uprostřed každého bochníku. A samozřejmě podle chuti a vůně. Stačí se zakousnout do vypečené kůrky a vychutnat měkkou střídu.
Tato plzeňská pekárna začala péct v roce 1991 a navázala tak na historii mnohem starší. Předkové majitele firmy, pana Romana Sebery, dodávali na Plzeňsku chléb již před sto lety. A Seberovi se tradice opravdu drží, i dnes pečou chléb podle dávné receptury na uhlí a dokonce v původní peci.
Vzhledem k plánovanému rozšíření železničního koridoru bojuje nyní pekárna U Seberů o přežití. Nikdo neví, zda se podaří najít vhodné prostory a především prostředky k přesunu unikátní historické pece. I toto je bohužel součástí příběhu kulatých bochníků s velkým S.
farma Druhaz, Sedlčany | krůtí a králičí maso, slepice, kachní maso |
uzeniny Novák, České Budějovice | uzená masa, klobásy z komína, šunka z Gruntu |
Bezlepková pekárna Doktor Pekař | Bezlepkové chleby a drobné pečivo |
uzeniny Dolejší z Davle |
vybrané uzenářské lahůdky |
farma Bio Vavřinec, Okrouhlice (Benešov) | mléko, jogurty, tvarohy, sýry, smetana, atd. |
mlékárna Tonka, Pošná (Pacov) | mléko, jogurty, jogurtové nápoje, tvarohy, sýry, atd. |
Lacrum, Velké Meziříčí | stloukané máslo, sýry |
mlékárna Kopecký, Chotusice | plísňové sýry, nakládané sýry |
farma Pěnčín | mléko, jogurty, sýry - vše ovčí nebo kozí |
různí, 100% čeští pěstitelé | sezónní ovoce a zelenina |
Rybářství Kolář, Velké Meziříčí | čerstvé ryby |
Farma Držovice | mléko, jogurty, sýry, atd. - vše kozí nebo kravské |
farma Loužná, západní Šumava | kuřecí maso |
farma Rudolec, Březová | vyzrálé hovězí maso, jehněčí, zvěřina |
uzeniny Novák, České Budějovice |
uzená masa, klobásy z komína, šunka z Gruntu |
uzeniny Matek, Kostelec nad Labem | uzeniny, prvotřídní salámy, vepřové maso |
různí, 100% čeští pěstitelé | sezónní ovoce a zelenina |
farma Bio Vavřinec, Okrouhlice (Benešov) | mléko, jogurty, tvarohy, sýry, smetana, atd. |
farma Mitrovský Dvůr, Mitrov | Vyzrálé hovězí maso |
Bezlepková pekárna Doktor Pekař | Bezlepkové chleby a drobné pečivo |
Farma Druhaz, Sedlčany | Krůtí a králičí maso, slepice, kachní maso |
Sýrárna Horní Dvorce, Strmilov | ovčí a kravské sýry, jehněčí klobásy |
uzeniny Novák, České Budějovice |
uzená masa, klobásy z komína,
šunka z Gruntu |
uzeniny Matek, Kostelec nad Labem | uzeniny, prvotřídní salámy, vepřové maso |
farma Druhaz, Sedlčany | krůtí a králičí maso, slepice, kachní maso |
uzeniny Novák, České Budějovice | uzená masa, klobásy z komína, šunka z Gruntu |
Bezlepková pekárna Doktor Pekař | Bezlepkové chleby a drobné pečivo |
uzeniny Dolejší z Davle |
vybrané uzenářské lahůdky |
farma Bio Vavřinec, Okrouhlice (Benešov) | mléko, jogurty, tvarohy, sýry, smetana, atd. |
mlékárna Tonka, Pošná (Pacov) | mléko, jogurty, jogurtové nápoje, tvarohy, sýry, atd. |
Lacrum, Velké Meziříčí | stloukané máslo, sýry |
mlékárna Kopecký, Chotusice | plísňové sýry, nakládané sýry |
farma Pěnčín | mléko, jogurty, sýry - vše ovčí nebo kozí |
různí, 100% čeští pěstitelé | sezónní ovoce a zelenina |
Rybářství Kolář, Velké Meziříčí | čerstvé ryby |
Farma Držovice | mléko, jogurty, sýry, atd. - vše kozí nebo kravské |
farma Loužná, západní Šumava | kuřecí maso |
farma Rudolec, Březová | vyzrálé hovězí maso, jehněčí, zvěřina |
uzeniny Novák, České Budějovice |
uzená masa, klobásy z komína, šunka z Gruntu |
uzeniny Matek, Kostelec nad Labem | uzeniny, prvotřídní salámy, vepřové maso |
různí, 100% čeští pěstitelé | sezónní ovoce a zelenina |
farma Bio Vavřinec, Okrouhlice (Benešov) | mléko, jogurty, tvarohy, sýry, smetana, atd. |
farma Mitrovský Dvůr, Mitrov | Vyzrálé hovězí maso |
Bezlepková pekárna Doktor Pekař | Bezlepkové chleby a drobné pečivo |
Farma Druhaz, Sedlčany | Krůtí a králičí maso, slepice, kachní maso |
Sýrárna Horní Dvorce, Strmilov | ovčí a kravské sýry, jehněčí klobásy |
uzeniny Novák, České Budějovice |
uzená masa, klobásy z komína,
šunka z Gruntu |
uzeniny Matek, Kostelec nad Labem | uzeniny, prvotřídní salámy, vepřové maso |
Pokud máte další přání, které by vám zpříjemnilo nakupování v našem obchůdku, řekněte nám jej a my uděláme maximum pro vaši spokojenost :-)Velice děkujeme :-).
přední s kostí |
299 Kč/kg | zadní plátky |
496 Kč/kg |
přední bez kosti |
399 Kč/kg |
Entecote plátky |
619 Kč/kg |
přední steak - plátky |
449 Kč/kg |
Entercote KU |
599 Kč/kg |
přední steak |
394 Kč/kg |
kostky guláš |
420 Kč/kg |
přední - kližka |
399 Kč/kg |
žebra grill |
399 Kč/kg |
osso-buco |
333 Kč/kg |
jazyk |
239 Kč/kg |
bok - pupek extra |
516 Kč/kg | játra |
119 Kč/kg |
vrchní šál | 422 Kč/kg | srdce |
149 Kč/kg |
předkýtí | 392 Kč/kg | morkové kosti |
71 Kč/kg |
zadní pro mimča |
439 Kč/kg |
harfy (mas. kosti na pol.) |
139 Kč/kg |
zadní bez kosti KU |
463 Kč/kg |
hovězí svíčková |
1215 Kč/kg |
hovězí rump steak |
556 Kč/kg |
hovězí hrudí s kostí |
205 Kč/kg |
hovězí top blade |
348 Kč/kg |
hovězí guláš kostky |
259 Kč/kg |
hovězí chuck tender steak |
556 Kč/kg |
hovězí burger směs |
298 Kč/kg |
hovězí rib eye steak |
717 Kč/kg |
hovězí zadní |
354 Kč/kg |
hovězí kližka |
285 Kč/kg |
hovězí na polévku |
103 Kč/kg |
hovězí roštěná |
567 Kč/kg |
kuře celé |
137 Kč/kg |
skelet |
62 Kč/kg |
kuře půlka |
137 Kč/kg | polévková směs |
68 Kč/kg |
kuřecí čtvrtky |
148 Kč/kg | játra |
109 Kč/kg |
stehenní řízky |
247 Kč/kg | žaludky |
94 Kč/kg |
prsní řízky |
253 Kč/kg | srdce |
103 Kč/kg |
prsní řízky s kůží |
253 Kč/kg | krky |
39 Kč/kg |
křídla |
129 Kč/kg |
krůta celá |
110 Kč/kg | guláš tmavý |
119 Kč/kg |
prsa |
235 Kč/kg | guláš |
169 Kč/kg |
stehenní plátek |
175 Kč/kg | biskup |
25 Kč/kg |
horní stehno bez kosti |
152 Kč/kg | krky |
82 Kč/kg |
horní stehno s kostí |
153 Kč/kg | skelet |
21 Kč/kg |
stehno celé |
125 Kč/kg | srdce |
106 Kč/kg |
spodní stehno |
83 Kč/kg | žaludek |
106 Kč/kg |
křídlo celé |
91 Kč/kg | játra |
119 Kč/kg |
křídlo horní |
99 Kč/kg | mleté maso |
138 Kč/kg |
krocan celý | 110 Kč/kg |
kachna celá |
159 Kč/kg | prsa s kůží | 366 Kč/kg |
kachní čtvrtky |
199 Kč/kg | prsa uzená | 414 Kč/kg |
kýta bez kosti |
549 Kč/kg | kostky guláš |
299 Kč/kg |
kýta s kostí |
549 Kč/kg | šrůtka s kostí |
368 Kč/kg |
plec s kostí |
296 Kč/kg | krk s kostí |
295 Kč/kg |
plec bez kosti |
347 Kč/kg | žebro s kostí |
188 Kč/kg |
kare |
699 Kč/kg | kolínko |
285 Kč/kg |
hřbet s kostí |
529 Kč/kg | kližka |
285 Kč/kg |
králík |
266 Kč/kg |
plec bez kosti |
166 Kč/kg |
pečeně bez kosti |
251 Kč/kg |
kýta bez kosti |
168 Kč/kg | krkovice bez kosti |
204 Kč/kg |
panenka z pečeně | 328 Kč/kg | bok bez kosti | 156 Kč/kg |
panenka palce | 319 Kč/kg | játra | 59 Kč/kg |
siven kuchaný |
279 Kč/kg |
kapr půlený |
259 Kč/kg |
siven filet s kůží |
429 Kč/kg | pstruh kuchaný |
256 Kč/kg |
siven lososový filet
s kůží |
459 Kč/kg | pstruh filet |
389 Kč/kg |
Jsme duchem mladí lidé, kteří ve svých životech dospěli do fáze, kdy již můžeme dělat jen to, co nám dává skutečný, hlubší smysl.
Protože je pro nás a naše rodiny důležitá kvalita potravin, rozhodli jsme se otevřít si malý obchůdek s potravinami pouze od dodavatelů, pro které je kvalita na prvním místě.
Jsme přesvědčeni, že je nutné stavět ekonomiku této země na malých a středních firmách / živnostnících, podporujeme svým odběrem pouze malé a střední dodavatele. Protože věříme v postupnou obnovu soběstačnosti této země, odebíráme zásadně od českých a moravských farmářů.
Slovo majitelů
Slibujeme, že pro naplnění našich přesvědčení, dáme do naší práce veškerou svou energii! Uděláme vše proto, aby náš malý obchůdek byl místem, kde se budete cítit dobře a kam se budete rádi vracet – místem, které přispěje ke zlepšení kvality ve vašich životech.
Dáme ze sebe maximum proto, aby si obchůdek (malý svou rozlohou) našel velké místo ve vašich srdcích!
Slovo na to :-)
Barča a Martin
Jsme duchem mladí lidé, kteří ve svých životech dospěli do fáze, kdy již můžeme dělat jen to, co nám dává skutečný, hlubší smysl.
Protože je pro nás a naše rodiny důležitá kvalita potravin, rozhodli jsme se otevřít si malý obchůdek s potravinami pouze od dodavatelů, pro které je kvalita na prvním místě.
Jsme přesvědčeni, že je nutné stavět ekonomiku této země na malých a středních firmách / živnostnících, podporujeme svým odběrem pouze malé a střední dodavatele. Protože věříme v postupnou obnovu soběstačnosti této země, odebíráme zásadně od českých a moravských farmářů.
Slovo majitelů
Slibujeme, že pro naplnění našich přesvědčení, dáme do naší práce veškerou svou energii! Uděláme vše proto, aby náš malý obchůdek byl místem, kde se budete cítit dobře a kam se budete rádi vracet – místem, které přispěje ke zlepšení kvality ve vašich životech.
Dáme ze sebe maximum proto, aby si obchůdek (malý svou rozlohou) našel velké místo ve vašich srdcích!
Slovo na to :-)
Barča a Martin
Jsme duchem mladí lidé, kteří ve svých životech dospěli do fáze, kdy již můžeme dělat jen to, co nám dává skutečný, hlubší smysl.
Protože je pro nás a naše rodiny důležitá kvalita potravin, rozhodli jsme se otevřít si malý obchůdek s potravinami pouze od dodavatelů, pro které je kvalita na prvním místě.
Jsme přesvědčeni, že je nutné stavět ekonomiku této země na malých a středních firmách / živnostnících, podporujeme svým odběrem pouze malé a střední dodavatele. Protože věříme v postupnou obnovu soběstačnosti této země, odebíráme zásadně od českých a moravských farmářů.
Slovo majitelů
Slibujeme, že pro naplnění našich přesvědčení, dáme do naší práce veškerou svou energii! Uděláme vše proto, aby náš malý obchůdek byl místem, kde se budete cítit dobře a kam se budete rádi vracet – místem, které přispěje ke zlepšení kvality ve vašich životech.
Dáme ze sebe maximum proto, aby si obchůdek (malý svou rozlohou) našel velké místo ve vašich srdcích!
Slovo na to :-)
Barča a Martin
Nabízíme vám i mnoho dalších služeb :-)
Nabízíme vám i mnoho dalších služeb :-)
Nabízíme vám i mnoho dalších služeb :-)
Zakladatelem rodinné firmy Kamila Chocolates z Vyskytné nad Jihlavou je František Hlava. Firma navazuje na slavnou tradici dezertářského řemesla v Česku a usiluje o návrat ke kvalitní čokoládě s rozmanitostí náplní tak, jak je Češi znávali už za první republiky.
S výrobou začínal František Hlava po roce 1989 na starém temperovacím stroji v suterénu rodinného domku ve Vyskytné, ale díky postupnému vývoji a silnému zájmu zákazníků se firma rozrostla a výroba se přesunula do moderní zrekonstruované výrobní haly.
K výrobě čokolád a čokoládových bonbónů Kamila se používá pouze čokoládu té nejvyšší kvality, stejně jako pro přípravu náplní a příchutí. Zásadu té nejvyšší kvality musejí dodržovat i všichni dodavatelé firmy. Dezertáři Kamila Chocolates používají přísady a ingredience osvědčené z časů první republiky, ale vytvářejí i originální a složité kreace z méně známých surovin. Vedle tradičních višní, marcipánu, karamelu a oříšků skrývají čokoládové bonbony ty nejlákavější pochutiny pečlivě vybírané z širokénabídky, v zajímavých kombinacích „zabalených“ do hořkých, mléčných i bílých čokolád. Na pultech Našeho gruntu mohou zákazníci pod značkou Kamila Chocolates pořídit jak tradiční tabulkové či lámané čokolády, tak různá balení čokoládových bonbónů a lanýžů.
Pstruhařství v obci Žár u Vacova v Jihočeském kraji bylo založeno vroce 1999, na místě, kde stával vodní mlýn. Předci současného majitele pstruhařství zde hospodařili od roku 1850, nejprve jako mlynáři, později zde vyráběli drobné dřevěné nástroje a pomůcky. První líhně pstruhů zde vnikly těsně před druhou světovou válkou a fungovaly pak až do sedmdesátých let. Na konci devadesátých let se začalo fungovat současné pstruhařství vybavené nejmodernější technologií pro chov lososovitých ryb. Od roku 2005 je v provozu i zpracovna sladkovodních ryb, které jsou zpracovány kvalitně a hned bez nutností další přepravy. Tak je zajištěna jejich perfektní čerstvost. Náš grunt nabízí zákazníkům od firmy Naše ryba pstruha lososového nebo duhového, jesetera, kapra, sumce či úhoře. Ryby jsou vakuově balené a kuchané, či upravené jako filety.
Marmelády s příběhem ručně vyrábí Hana Šindelářová z Prahy. Marmelády vycházejí z receptur po prarodičích paní Šindelářové a obsahují čistě jen ovoce z českých zahrad, lesů a sadů, naopak v nich nejsou žádná éčka, syntetická aditiva, konzervanty ani barviva. A také žádná jablka jako náhražka.
Příběh marmelád Hanky Šindelářové začíná už v jejím dětství, které trávila s babičkou a dědou na zahradě a zpracováváním ovoce. V mládí pak procestovala Evropu, Blízký Východ, Karibik, Indonésii i Afriku, a tam všude objevovala taje a specifika místní gastronomie na trzích i ve špičkových restauracích. Několik let pak žila v Německu, kde zažila, jak má vypadat kvalitní jídlo, jak využívat produkty místních zemědělců a jakou radostí je nakupovat na farmářských trzích. Když se pak vrátila do Prahy pustila se sama do výroby poctivých marmelád. Rukama paní Šindelářové projde skutečně každá marmeláda, o čemž svědčí i její vlastnoruční popis na všech skleničkách.
V Našem gruntu najdou zákazníci marmelády z typicky českého ovoce a jeho kombinací, jako jsou angrešt, borůvka, rybíz, malina, meruňka, jahoda, hruška, ostružina či višeň.
Naši předci před bezmála sto lety dobře věděli, jak využít darů přírody od brzkého do pozdního podzimu a jak si je vychutnat i v zimě, uchované v zavařovacích sklenicích. Právě recepty z knihy o zavařování z roku 1925 spolu s poznámkami původní majitelky, hospodyně z statku, stály na počátku Bezchlebovy rodinné konzervárny Via Delicia. Její zakladatel Olin Bezchleba připojil k tomuto prvorepublikovému pokladu navíc patnáct let své kuchařské praxe a zkušenosti od velkých hráčů potravinářského průmyslu. Tak vznikly tradiční, ale v dnešní době zároveň originální a stoprocentně přírodní masové konzervy. Jejich autenticitu navíc podtrhují tradiční sklenice, které se na konzervování masa používaly už koncem 19. století. Mezi dobrotami z Via Delicia ze Zábřehu na Moravě si v Gruntu můžete pořídit například králičí či srnčí paštiku, pstruha na másle nebo pečenou křepelku či jehněčí pečínku.
Malá rodinná firma Cvrčkových ze Lhoty pod Libčany se zaměřuje na zpracování rakytníku řešetlákového. Vše začalo první ovocnou náplní, jejíž zajímavá sladkokyselá chutnala nejen rodině, ale i prvním zákazníkům. A pak už se postupem času přidávali další a další výrobky, všechny však zpracovávané čistě přírodně, bez barviv, přidaných cukrů či konzervantů.
Blahodárné účinky rakytníku, což je odolný keř se sytě oranžovými plody, jsou všeobecně známé. Rakytník obsahuje široké spektrum vitamínů a stopových prvků. Mezi ty nejznámější patří vitamín A, B, C, D, F nebo K. Rakytník se ale využívá nejen vnitřně, ale i na tělo. Olej z rakytníku se hodí na hojení jak drobných poranění kůže, tak i na rozsáhlé popáleniny nebo jizvy po operacích, které krásně vyhladí.
Cvrčkovi z rakytníků vyrábějí nejen stoprocentní šťávu, ale také kompoty, ovocné náplně, čaje, ale také želé či lízátka, vše přírodní a bez cukru.
Kromě rakytníku zpracovávají Cvrčkovi také další ovoce: brusinku, borůvku, ananas, meruňku, malinu, broskev, višeň, ostružinu, červený a černý rybíz nebo jablko.
Historie statku sahá až do čtrnáctého století, kdy byl hospodářským dvorem u středověkké tvrze. Dnešní statek ve své současné podobě začal fungovat v roce 2004 a je rodinným podnikem, který produkuje kravské a ovčí sýry a jehneční maso a uzeniny.
Mléko dávají ovce francouzského dojného plemene „Lacaune“ a je známé svou jemností a vysokým obsahem tuku a bílkovin.
Sýry na Statku Horní Dvorce jsou vyráběné ručně, a tudíž šetrně, a neobsahují žádné konzervatny ani barviva. V sýrárně vznikají jak sýry čerstvé, bez příchuti, ale také s olivami, ořechy či česnekem, tak sýry polotvrdé, ale také balkánský sýr, brynda nebo mazací sýry a kysaný nápoj žinčica.
Historie statku ve vsi Horní Dvorce jižních Čechách sahá až do čtrnáctého století, kdy byl hospodářským dvorem u středověkké tvrze. Dnešní majitelé statek pořídili v roce 2004, kdy začala jeho celková rekonstrukce. Rodinný podnik v dnešní podobě zahrnuje jak výrobu sýrů, tak masa a uzenin z jehnečího masa.
Na maso chovají na Statku Horní Dvorce ovce plemen Suffolk a Texel, které se téměř celoročně pasou venku. Statek je certifikován jako ekofarma, porážku provádí na zakázku Jatky Albeř, které však bio certifikaci nemají, bohužel tak výsledné jehněčí maso nemůže být prodáváno sbio cetrifikací. Porcování jehnečního pak ale probíhá přímo na statku, a připravuje se jak chlazené, tak hluboce mražené. Kromě toho vyrábějí v Horních Dvorcích také jehněčí a bezlepkové uzeniny, jako jsou klobásy či párky nebo paštiku s jehněčími játry.
Rodinná ovocnářsko–včelařská farma ŽUSY s.r.o. (Žufánek a synové) se zaměřením na zpracování ovoce, bylin a medu do formy kvalitních ovocných destilátů a likérů byla založena v roce 2000. U zrodu stáli manželé Marcela a Josef Žufánkovi a jejich synové Martin, Josef a Jan. Společnost podniká v malé obci Boršice u Blatnice poblíž Uherského Hradiště.
Vynikající ovocné destiláty i bylinné likéry vznikají z ovoce a bylin z vlastních sadů a záhonů Žufánkových, které se nacházejí na úpatí chráněné krajinné oblasti Bílých Karpat, v oblasti, která ovoci dává charakteristickou vůni a chuť. A ta pak vyniká v destilátech.
Vedle tradiční slivovice, hruškovice, meruňkovice či višňovice nabízí Žufánkovi také likéry jako je Kotušovka, medový či mátový likér.
Všechny produkty jsou vyrobeny z lokálních surovin podle původních, osvědčených receptur, bez použití umělých barviv, ochucovadel a aromat a Žufánkovic ovoce nese certifikát BIO kvality.
Kozí farma Pěnčín vznikla v roce 1998 na místě původního zemědělského areálu mezi Jabloncem nad Nisou a Železným Brodem v Jizerských horách.
V Pěnčíně chovají dvě plemena koz: kozu Bílou krátkosrstou a kozu Hnědou krátkosrstou. Obě jsou to česká plemena zvyklá podhorským podmínkám, proto jsou kromě zimních měsíců po celý rok na pastvinách. Jedna koza nadojí za den asi tři litry mléka a na výrobu jednoho kilogramu sýra je třeba deset litrů mléka.
Na Kozí farmě Pěnčín navzdory jménu nechovají jen kozy, ale také stádo ovcí, jejichž mléko rovněž zpracovávají. Nabídka je velmi široká, zahrnuje sýry čerstvé, polotrvdé, přírodní, s pažitkou, česnekem, či provensálským kořením, ale také sýry mazací či plísňové, ale také samotné mléko či jogurtové nápoje a kefíry.
Jak kozí, tak ovčí produkty z Pěnčína získaly řadu ocenění, jako je Regionální potravina Libereckého kraje, Výrobek roku Libereckého kraje v kategorii bio potravina v několika předchozích letech.
Hlavními produkty firmy Kitl jsou medicinální vína a sirupy s obsahující řadu bylin, jako je mateřídouškia obecná, lípa srdčitá, bez černý, rakytník řešetlákový, růže šípková, meduňka lékařská, rozchodnice růžová či jahodník lesní. Na klidné spaní se hodí Šláftruňk, na povzbuzení Životabudič a jako prevence proti nachlazení Meducínka.
Oblíbené jsou také sirupy Kitl Syrob zázvorový a bezový z bio surovin vyráběné tradičními postupy vhodné k přípravě domácích limonád i slazení čajů, a Medovina s mateřídouškou, lípou, voňatkou a bezem.
Jestli se o některých produktech dá říci, že
jsou skutečně domácí, jsou to výrobky od firmy Hradecké delikatesy, kterou
provozují manželé Kilingrovi z Hradce Králové. Pod vlivem různých okolností se
jednoho dne v roce 2010 rozhodli, že když jejich domácí delikatesy chutají všem
jejich blízkým a přátelům, mohly by oslovit i další milovníky kvalitních
pochoutek.
Od počátku fungování usilují Kilingrovi o spojení co nejšetrnějšího,
ekologického pěstování surovin s prokazatelnými vlastnostmi i zdrojem a jejich
následného zpracování do formy delikátních a více či méně tradičních výrobků.
Ekofarmu a moštárnu "Roubenka" založil Jaroslav Hruška v roce 2008. Se svým společníkem Davidem Melicharem, který se k němu přidal o rok později, pečují o jedenáct hektarů luk v zapomenuté osadě Radějov u Manětína, o dva hektary extenzivních ovocných sadů, hovají ovce a kozy a v obci Stvolny provozují moštárnu ovoce.
Jejich filosofií je přírodní životní styl a zemědělské hospodaření v systému ekologického zemědělství. Zemědělství chápou v Roubence jako možnost využívání přírodního dědictví a odkazu našich předků. A z této filosofie vychází i výroba moštů: důraz je kladen na kvalitu a přírodní původ bez jakékoli chemické konzervace, doslazování či filtrování. Záruka trvanlivosti spočívá pouze v pasterizaci, tedy šetrném tepelném ošetření při asi 80°C. Při tomto procesu dojde ke zničení nežádoucích mikroorganismů, ale zároveň se nezničí vitamíny. Mošt je tradičním způsobem vylisován z pečlivě vybíraného ovoce, žádná pláňata od silnic. Podíl ovocné složky v moštu z Roubenky tvoří plných 100 %. Moštárna ovoce je vybavena moderní technologií splňující přísné požadavky při výrobě potravin.
"Moštováním chceme přispět k ochraně ovocných stromů v krajině, kterých v minulosti ubylo. Vzrostlý strom může poskytnout ročně až několik set kilogramů ovoce. Při výtěžnosti 70% moštu vám může jeden takový strom zajistit moštna celý rok," vysvětlují pánové z Roubenky.
Mošty
chutnají v létě ředěné vychlazenou minerálkou i v zimě, kdy se hodí i na nealko
svařák. Roubenka kromě tradičního jablka a hrušky nabízí také celou řadu
dalších příchutí, například s červenou řepou, skořicí, celerem či mátou. Mošty
jsou k dostání v praktickém a recyklovatelném bag in box balení o objemu 5 l a 10 l a mají minimální trvanlivost 6 měsíců.
Soutěž proběhne v pěti kolech, dohromady se rozdá 10 x dárkový koš s potravinami Náš grunt v hodnotě 500 Kč, 20 x dárkový poukaz na nákup v prodejně Náš grunt Prostějov hodnotě 100 Kč, 20x dárkový poukaz na nákup v prodejně Náš grunt Prostějov v hodnotě 50 Kč a 10 x stolní hra Farma pro děti.
Soutěžící mohou ceny získat, pokud správně odpoví na otázku daného kola. Otázky budou zveřejněny v rámci inzerce v týdeníku 5+2 dny Prostějov. Podmínkou je, že soutěžící se smí v každém kole zúčastnit pouze jednou, za platnou se považuje jen jeho první odpověď, a může tudíž vyhrát v jednom konkrétním kole pouze jednu cenu. Soutěže jako celku se smí účastnit opakovaně.
O výhře bude rozhodovat pořadí správné odpovědi. Soutěžící budou odpovídat na otázky e-mailem, a to na adresu prodejny v Prostějově, tj. prostejov@nasgrunt.cz. V předmětu e-mailu musí být uvedeno buď Soutěž, nebo Dětská soutěž (v případě, že soutěžící preferuje stolní hru jako výhru).
Soutěžní kola budou probíhat v níže uvedených termínech a jednotlivá soutěžní kola budou vyhodnocena zvlášť.
1. kolo od 19. 12. do 9. 1.
2. kolo od 10. 1. do 23. 1.
3. kolo od 24. 1. do 6. 2.
4. kolo od 7. 2. do 20. 2.
5. kolo od 21. 2. do 6. 3.
Výhry v každém kole:
1. a 2. správná odpověď v pořadí dárkový koš s potravinami z Gruntu v hodnotě 500 Kč.
3., 4., 5. a 6. správná odpověď v pořadí dárkový poukaz na nákup v hodnotě 100 Kč.
7,. 8., 9. a 10. správná odpověď v pořadí dárkový poukaz na nákup v hodnotě 50 Kč
+ 1. a 2. správná odpověď v pořadí v dětské soutěži stolní hra pro děti.
Soutěžící budou o výhře informováni na uvedený e-mail nejpozději do 15. 3. 2014.
Svou účastí v soutěži souhlasí soutěžící s následujícím:
Vyplněním formuláře uděluji společnosti Náš grunt s.r.o., se sídlem na adrese Radhošťská 2, Praha 3, PSČ: 130 00, IČ 28120485 v souladu s § 5 zákona č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů svůj souhlas k tomu, aby mnou uvedené osobní údaje zpracovával pro účely zasílání obchodních sdělení prostřednictvím elektronických prostředků.Jedinečné produkty jedinečného původu. Tak se dají jednoduše popsat Novodvorské hořčice, které vyrábějí mniši z kláštera Nový Dvůr podle originální trapistické receptury. Dle řehole svatého Benedikta a cisterciácké tradice se každý klášter toho řádu musí uživit prací svých mnichů. Na Novém Dvoře chovají ovce, hospodaří v lese a vyrábějí právě hořčice příbuzné druhu francouzské hořčice. Tato hořčice je vyráběna řemeslnicky a v malém objemu z vybraného hořčičného semínka, které je po namočení do octa smíchaného s vodou pocházející z lesů obklopujících klášter rozdrceno na mlýnském kameni, provoněno medem a moravským bílým vínem. Jemně okořeněná hořčice je ručně plněna do sklenic, kde během několika týdnů dozrávání získává své nezaměnitelné aroma. Černé hořčičné semínko způsobuje prokrvení zažívacího traktu, a tím urychluje trávení a látkovou výměnu. Proto se hořčice výborné hodí k celé řadě pokrmů, jako jsou červené i bílé maso a ryby, uzeniny či šunky, a také k přípravě teplých i studených omáček.
Pro destiláty vybírá firma suroviny v největší možné kvalitě z jižních Čech. Výroba probíhá dvoufázově. Destilací a rektifikací. Destilací kvasů získává lihovar surový destilát, který se rektifikuje do finálního destilátu. Samotné destiláty jsou tudíž vyráběny bez jakýchkoliv přísad.
V Našem Gruntu mohou zákazníci zakoupit slivovici, třešňovici, hruškovici či višňovici a také speciální edice slivovice stařené, nejstarší z roku 1992.
Jiří a René Hlůžovi založili své pekárny v podhůří Jizerských hor a Krkonoš na začátku devadesátých let a od té doby svou tradiční a poctivou výrobou dobývají nejen místní region, ale i Prahu a další vzdálenější kouty republiky. Z Českého pekařství v Lučanech nad Nisou a Krakonošova pekařství ve Vysokém nad Jizerou do prodejen Náš grunt přijíždí především vynikající kváskový chléb pečený v parní peci, ale také ořechový nebo semínkový chléb a další pečivo. Vyznačuje se zejména tím, že není skvělé jen ještě teplé po vyndání z pece nebo v den zakoupení, ale ještě několik dnů poté, neboť vzniká z kvalitního kvásku a v rukách zkušených pekařů.
David Jurásek je velký gurmán a vynikající kuchař. K míchání vlastních směsí koření ho vedla starost o zdraví a také láska k poctivým potravinám. Jeho koření pochází z českých bylinek, neobsahuje ani gram soli a žádný glutamát. Sám David Jurásek k tomu říká: “Když do slivovice nalijete vodu bude levnější, bude jí víc, ale nebude stát za nic. A stejné to je i s kořením. Sáček soli, špetka bylin, zvýrazní se glutamátem. Takové kořenicí směsi běžně seženete v hypermaketech. My jsme jiní a vždy budeme.” Davídkovo koření je navíc vždy čerstvé, neboť je připravované a míchané jen po malých dávkách. Nabízí nejen směsi na veškeré druhy masa, do salátů, pomazánek a polévek či na těstoviny, ale také na pečení chleba a sladkých moučníků. Firma Davídkovo koření navíc dává práci potřebným, koření balí invalidé a matky na mateřské.
Všechny oleje jsou za studena lisované, čisté, bez jakýchkoliv přísad a barviv a mají typickou chuť původních ořechů a semínek nezničenou rafinací. Obsahují nenasycené mastné kyseliny, neboli také omega 3, 6 a 9, spoustu vitamínů a cenných minerálních látek. A co je také důležité, jsou lisované z českých surovin. Hodí se nejen na vaření a pečení, ale i na vnější použití. Dokonale umějí zastoupit tolik oblíbený olivový olej. V prodejnách Náš Grunt můžete pořídit olej z vlašských ořechů, makový, lněný, slunečnicový či hořčicový.
Zakladatelem rodinné firmy Kamila Chocolates z Vyskytné nad Jihlavou je František Hlava. Firma navazuje na slavnou tradici dezertářského řemesla v Česku a usiluje o návrat ke kvalitní čokoládě s rozmanitostí náplní tak, jak je Češi znávali už za první republiky.
S výrobou začínal František Hlava po roce 1989 na starém temperovacím stroji v suterénu rodinného domku ve Vyskytné, ale díky postupnému vývoji a silnému zájmu zákazníků se firma rozrostla a výroba se přesunula do moderní zrekonstruované výrobní haly.
K výrobě čokolád a čokoládových bonbónů Kamila se používá pouze čokoládu té nejvyšší kvality, stejně jako pro přípravu náplní a příchutí. Zásadu té nejvyšší kvality musejí dodržovat i všichni dodavatelé firmy. Dezertáři Kamila Chocolates používají přísady a ingredience osvědčené z časů první republiky, ale vytvářejí i originální a složité kreace z méně známých surovin. Vedle tradičních višní, marcipánu, karamelu a oříšků skrývají čokoládové bonbony ty nejlákavější pochutiny pečlivě vybírané z širokénabídky, v zajímavých kombinacích „zabalených“ do hořkých, mléčných i bílých čokolád. Na pultech Našeho gruntu mohou zákazníci pod značkou Kamila Chocolates pořídit jak tradiční tabulkové či lámané čokolády, tak různá balení čokoládových bonbónů a lanýžů.
Marmelády s příběhem ručně vyrábí Hana Šindelářová z Prahy. Marmelády vycházejí z receptur po prarodičích paní Šindelářové a obsahují čistě jen ovoce z českých zahrad, lesů a sadů, naopak v nich nejsou žádná éčka, syntetická aditiva, konzervanty ani barviva. A také žádná jablka jako náhražka.
Příběh marmelád Hanky Šindelářové začíná už v jejím dětství, které trávila s babičkou a dědou na zahradě a zpracováváním ovoce. V mládí pak procestovala Evropu, Blízký Východ, Karibik, Indonésii i Afriku, a tam všude objevovala taje a specifika místní gastronomie na trzích i ve špičkových restauracích. Několik let pak žila v Německu, kde zažila, jak má vypadat kvalitní jídlo, jak využívat produkty místních zemědělců a jakou radostí je nakupovat na farmářských trzích. Když se pak vrátila do Prahy pustila se sama do výroby poctivých marmelád. Rukama paní Šindelářové projde skutečně každá marmeláda, o čemž svědčí i její vlastnoruční popis na všech skleničkách.
V Našem gruntu najdou zákazníci marmelády z typicky českého ovoce a jeho kombinací, jako jsou angrešt, borůvka, rybíz, malina, meruňka, jahoda, hruška, ostružina či višeň.
Pstruhařství v obci Žár u Vacova v Jihočeském kraji bylo založeno vroce 1999, na místě, kde stával vodní mlýn. Předci současného majitele pstruhařství zde hospodařili od roku 1850, nejprve jako mlynáři, později zde vyráběli drobné dřevěné nástroje a pomůcky. První líhně pstruhů zde vnikly těsně před druhou světovou válkou a fungovaly pak až do sedmdesátých let. Na konci devadesátých let se začalo fungovat současné pstruhařství vybavené nejmodernější technologií pro chov lososovitých ryb. Od roku 2005 je v provozu i zpracovna sladkovodních ryb, které jsou zpracovány kvalitně a hned bez nutností další přepravy. Tak je zajištěna jejich perfektní čerstvost. Náš grunt nabízí zákazníkům od firmy Naše ryba pstruha lososového nebo duhového, jesetera, kapra, sumce či úhoře. Ryby jsou vakuově balené a kuchané, či upravené jako filety.
Naši předci před bezmála sto lety dobře věděli, jak využít darů přírody od brzkého do pozdního podzimu a jak si je vychutnat i v zimě, uchované v zavařovacích sklenicích. Právě recepty z knihy o zavařování z roku 1925 spolu s poznámkami původní majitelky, hospodyně z statku, stály na počátku Bezchlebovy rodinné konzervárny Via Delicia. Její zakladatel Olin Bezchleba připojil k tomuto prvorepublikovému pokladu navíc patnáct let své kuchařské praxe a zkušenosti od velkých hráčů potravinářského průmyslu. Tak vznikly tradiční, ale v dnešní době zároveň originální a stoprocentně přírodní masové konzervy. Jejich autenticitu navíc podtrhují tradiční sklenice, které se na konzervování masa používaly už koncem 19. století. Mezi dobrotami z Via Delicia ze Zábřehu na Moravě si v Gruntu můžete pořídit například králičí či srnčí paštiku, pstruha na másle nebo pečenou křepelku či jehněčí pečínku.
Hlavními produkty firmy Kitl jsou medicinální vína a sirupy s obsahující řadu bylin, jako je mateřídouškia obecná, lípa srdčitá, bez černý, rakytník řešetlákový, růže šípková, meduňka lékařská, rozchodnice růžová či jahodník lesní. Na klidné spaní se hodí Šláftruňk, na povzbuzení Životabudič a jako prevence proti nachlazení Meducínka.
Oblíbené jsou také sirupy Kitl Syrob zázvorový a bezový z bio surovin vyráběné tradičními postupy vhodné k přípravě domácích limonád i slazení čajů, a Medovina s mateřídouškou, lípou, voňatkou a bezem.